Compleks op het podium tijdens PechaKucha Night voor RAUM: Huishonger

Foto’s door: Mylène Sopacua/PechaKucha Utrecht

Een PechaKucha avond in Utrecht met als thema huishonger: een avond met 12 sprekers over bijzondere huisvestingsinitiatieven, experimentele samenleef-vormen en creatieve architectonische oplossingen. Door met name onze ervaring in en rondom Utrecht, konden wij natuurlijk niet ontbreken op het podium. Vrijdag 20 mei bundelden Cuno en Tessa de krachten en vertelde over ervaringen met sociale woonvormen en hun ambities met Compleks. Dat alles binnen 06.40 minuten. 

Dit was niet de eerste keer dat Compleks verscheen op een podium bij RAUM. De expositie ‘Huishonger‘ werd vrijdag 15 april feestelijk geopend op het Berlijnplein. Niemand minder dan onze eigen Amresh was één van de sprekers tijdens de opening met zijn spoken-word optreden over Bitterbouwstenen en Patatje Yuppensaus. Meer daarover lees je terug in deze post

Ruim anderhalve maand staat de creatieve broedplaats en stadslab RAUM in het teken van Huishonger. Zowel in vorm van exposities als een divers programma vult het Berlijnplein zich tot 29 mei met diverse kunstenaars, makers en andere ambitieuze idealisten. Zo belandde Compleks ook meermaals op het podium, met de PechaKucha Night als hoogtepunt. Ook onze partners in crime Bruno Slagboom en Jop van wooncoöperatie De Jelt stonden te stralen op het podium. 

Van persoonlijke ervaringen tot gedeelde, vanzelfsprekende ideeën

Tijdens de PechaKucha Night vertelde Cuno en Tessa aan de hand van een tijdlijn over hun sociale woon-ervaringen en lessen die zij daar leerden. 

De PechaKucha bracht ons terug naar 2010, waar de eerste ervaringen van Cuno begonnen op de Archimedeslaan in Utrecht. Gevolgd door een (iets) rustigere woonomgeving in Tuindorp Oost. Het sociale woonproject waar je samen woonde met ouderen, was wederom van tijdelijke aard. 

In de tussentijd beginnen ook voor Tessa de eerste ervaringsjaren met wonen in een sociaal project. Als een van de eerste bewoners van het tijdelijke gemengd wonen project Place2BU. Uiteindelijk ontmoeten Cuno en Tessa elkaar een aantal jaar later als buren bij de Vulcanusdreef. Daar is Cuno met bewonersgroep ‘de Nieuwe Buren’ is inmiddels al een paar jaar bezig om de leefbaarheid te verhogen en community op te bouwen. 

Cuno en Tessa vinden elkaar in voor ons vanzelfsprekende ideeën als gemeenschappelijke ruimtes, gedeelde voorzieningen, visie over bewonersparticipatie en de mix van bewoners én bijpassende woningen.